2

Flutter Temel Bilgiler 💫 🌌 ✨

 2 years ago
source link: https://dev.to/gulsenkeskin/flutter-temel-bilgiler-3aef
Go to the source link to view the article. You can view the picture content, updated content and better typesetting reading experience. If the link is broken, please click the button below to view the snapshot at that time.
neoserver,ios ssh client
Cover image for Flutter Temel Bilgiler 💫 🌌 ✨
Gülsen 🦋

Posted on Mar 26

Flutter Temel Bilgiler 💫 🌌 ✨

Flutter'da her şey bir widget'tır ve widget'lar yalnızca görünümlerini nasıl tanımlayacağını bilen Dart sınıflarıdır.

Her widget öğesi bir build methodu içermelidir ve bu method bir widget öğesi döndürmelidir.

Widget'lar Flutter'da immutable(değişmez) olmalıdır, ancak state nesneleri immutable olmamalıdır.

Widget'ların çoğu durumda const constructor'ları vardır. Flutter'da widget'lar oluştururken new ve const anahtar sözcüklerini atlayabilirsiniz.

Bir StatefulWidget, ilişkili bir state nesnesi aracılığıyla kendi internal state'ini (dahili durumunu) izler. Bir StatelessWidget "aptaldır" ve Flutter onu widget ağacından kaldırdığında tamamen yok edilir.

setState, Flutter'a bazı stateleri güncellemesini ve ardından yeniden boyamasını (repaint) söylemek için kullanılır. Herhangi bir asenkron çalışma yapılmamalıdır.

State nesnesinin, widget öğesi ağaca monte edilir edilmez çağrılan initState adlı bir methodu vardır. State.initState methodu, Flutter ekranı boyamaya çalışmadan önce gereken tüm verileri başlattığınız methoddur. Flutter bir stateful widget ve onun state objesini oluşturduğunda, yapacağı ilk şey initState methodunu çağırmaktır.

initState, her state objesi oluşturulduğunda bir kez çağrılır. setState, Flutter'ın yeniden oluşturmasını(render) istediğiniz zaman, geliştirici olarak sizin tarafınızdan çağrılır.

BuildContext, bir widget öğesinin widget öğesi ağacındaki konumuna bir referanstır. Bu, widget'ınızın ağaçtaki yeri hakkında bilgi toplayabileceği anlamına gelir.

Flutter'da widget'lar, ilişkili RenderBox nesneleri tarafından oluşturulur. RenderBox'lar, widget'a gerçek, fiziksel boyutunu bildirmekten sorumludur. Bu nesneler, parent öğelerinden kısıtlamalar alır ve ardından bunları gerçek boyutlarını belirlemek için kullanır.

Flutter Row ve Column widget'ları, CSS'deki FlexBox'a çok benzeyen flex layout kavramını kullanır.

State nesneleri Widget'lardan farklı olarak widget'lar yeniden oluşturulduğunda yok edilmez ve yeniden oluşturulmazlar (re-render).

State nesneleri widget'lar tarafından değil, elementler tarafından yönetilir.

Resource: Flutter in Action chapter-3


About Joyk


Aggregate valuable and interesting links.
Joyk means Joy of geeK